#30 – Milliard-glis for Statoil

Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.

Tidenes pengedryss fra Statoil – til deg
Helge Lund og Statoil gikk på en smell på Oslo Børs i går. Men det forhindrer ikke at 2014 blir et gigantisk rekordår.

Selv om 2. kvartalsresultatet var svakere enn markedet forventet og aksjekursen falt med nærmere tre prosent i går, forhindret ikke det at Statoil-sjef Helge Lund og finansdirektør Torgrim Reitan smilte fra øre til øre i går – eller mer riktig – fra milliard til milliard.

Aldri tidligere har de skapt mer verdier enn de gjør for sine eiere, hvor du og det norske folk er indirekte eiere ved at Staten eier 67 prosent i Statoil. Gamle rekorder blir småtteri.

Fem ganger bedre enn forrige rekord
Her er de oljesmurte rekordtallene:

** De siste 12 månedene kan Statoil vise til en totalavkastning – verdivekst for aksjonærene, samt utbytte – på 191 milliarder kroner, selv etter gårsdagens fall.

** For å vise hvor sterkt det er: Den forrige rekorden i samme periode var i 2010-2011. Den rekorden var på 38 milliarder kroner i totalavkastning til eierne: Årets milliarddryss til aksjonærene er altså fem ganger høyere enn rekorden for tre år siden.

** Noen tall til: Totalavkastningen de første syv månedene i år er 145 milliarder kroner. Den tidligere rekorden var 124 milliarder kroner i 2009. Og det var for hele året.

– Vi er fornøyd, sier Helge Lund beskjedent og legger til:

– Finansdepartementet ytrer sjeldent store ord, men jeg håper i det minste at de ser behersket positivt på vår utvikling.

Årsakene
Her forklarer han og Reitan årsaken til rekordåret.

– Vi ser resultatene av at vi har rendyrket selskapet. Tidligere hadde vi en del store overskridelser. Det har vi ikke lenger. Så har vi strammet inn kostnadsbruken og gjennomfører tiltak som gjør oss mer kostnadseffektive. Disse forholdene har markedet sett. Og de liker det, sier Lund.

– Det med rendyrking er viktig, sier hans finansansvarlige høyre hånd, Torgrim Reitan:

– Nå leter vi og produserer. Tidligere drev vi med petrokjemi, shipping, transport og bensinstasjoner. I tillegg hjelper det at Statoil er det selskapet i verden med fleste store funn. Vi hadde verdens største funn i 2011 og 2013, og også så langt i år. I fjor stod vi for 25 prosent av all ny olje som ble funnet.

Telenor-trend
Rundt to tredjedeler av produksjonen er i Norge, resten i utlandet.

– Slik var det også i Telenor; nå er det snudd og store deler av Telenors omsetning foregår ute. Vil vi se det samme bilde for Statoil om 20 år?

– Det er svært tilfredsstillende å se at nye store funn på norsk sokkel gjør at vi også vil oppleve vekst i Norge mot 2020 og kanskje enda lenger. Men det er riktig at vi vokser kraftig internasjonalt, og ser vi frem mot 2020 kan det hende at andelene begynner å nærme seg.

– Stolt
– Statoil er utrolig norsk, sier han:

– Oljevirksomheten er så omfattende at 424 av 429 kommuner i en eller annen form har oljerelatert virksomhet. Det er altså bare fem kommuner som ikke har det. Det gjør meg stolt, sier Reitan.

More daily readings.

Go back to the premium homepage.

By Peder B. Helland

I am the creator of Learn Norwegian Naturally. I hope you enjoy the content on this site and I would love to get feedback from you. Feel free to subscribe to my newsletter to receive useful content from Learn Norwegian Naturally directly in your inbox. You can unsubscribe whenever you want.