#29 – Tine ble bitt av huggorm – spiste den opp

Les artikkelen her: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/dyrene/tine-7-ble-bitt-av-huggorm-spiste-den-opp/a/23260171/.

Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.

Huggormen som bet dachsen Tine forventet nok ikke å bli spist opp av offeret sitt.

Det var onsdag at den syv år gamle dachsen ble bitt av en huggorm.

– Jeg var inne og lagde mat, mens Tine var i bånd i hagen, forteller matmor Kjerstin Vinsjansen.

Da hun kom ut igjen, var ikke Tine å se noe sted. Hun begynte derfor å lete etter den vesle hunden.

– Jeg har hatt mistanke om at det har vært huggorm i området bak huset vårt. Etter å ha lett litt fant jeg Tine med rester av en huggorm i munnen. Hun satt og gaflet i seg huggormen, forteller Vinsjansen.

Drepte to
Ifølge matmoren er Tine en nysgjerrigper uten like og følger bevegelser i terrenget tett. Vinsjansen mistenker at hunden selv har oppsøkt krypdyret som bet henne i snuten.

– Jeg tror hun jaktet på huggormen. Hun er en type som kan gjøre slikt og som ikke tenker på konsekvensen. Det har hendt at hun har stått med et pinnsvin i munnen.

Huggormen var ganske god i størrelsen. Da Vinsjansen, som til daglig jobber som dyrepleier, torsdag morgen gikk tilbake til ulykkesstedet, forstod hun raskt at det ikke kun var én huggorm som fikk unngjelde Tines kraftige bitt.

– Det lå enda en huggorm med hundebitt halvveis nede i et ormebol. Det er nok Tine som har tatt denne også, sier hun.

Kan være dødelig
Jannicke Jæger, veterinær ved Dyreklinikken Bergen Vest, som også er Vinsjansens arbeidsplass, forteller at Tine var slapp og svak da hun kom inn til behandling.

– Hun fikk veskebehandling og antibiotika. I enkelte tilfeller gir vi også motgift, men Tine var ikke så dårlig, sier hun.

Ifølge veterinæren kan det være dødelig for hunder å bli bitt av huggorm.

– Men det kommer an på hvor mye gift som blir sprøytet inn. Noen ganger biter de uten å gi fra seg gift, andre ganger er det en liten mengde, mens det i noen tilfeller blir sprøytet inn mye. Hundens alder og styrken på immunforsvaret spiller også inn, sier hun.

– Du hører gjerne et lite ynk eller skrik. Som regel hovner de opp i det området de har blitt bitt veldig raskt. Det er forferdelig smertefullt for dem, og noen tror gjerne at foten er brukket fordi de ikke klarer å trå ned på den, sier Jæger.

Har det ubehagelig
Tines form er ikke helt på høyden dagen etter bittet. Ifølge Vinsjansen har hun hatt det bedre før.

– Hun lå i sengen sammen meg i natt. Hun er slapp og viser tegn til ubehag. Hun har fått seg et skikkelig i trynet, sier hun.

More daily readings.

Go back to the premium homepage.

By Peder B. Helland

I am the creator of Learn Norwegian Naturally. I hope you enjoy the content on this site and I would love to get feedback from you. Feel free to subscribe to my newsletter to receive useful content from Learn Norwegian Naturally directly in your inbox. You can unsubscribe whenever you want.