#79 – Opererte gullfisk for å fjerne livstruende svulst

Les artikkelen her: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/opererte-gullfisk-for-aa-fjerne-livstruende-svulst/a/23296450/.
Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.
Gullfisken George gikk gjennom en 45 minutters lang operasjon. – Det var en ganske stor svulst, forteller veterinæren.

Den ti år gamle gullfisken ble fraktet til dyresykehuset Lorth Smith i Melbourne i Australia. Da veterinær Tristan Rich ga eierne valget mellom å forsøke å fjerne svulsten eller avlive gullfisken – var de aldri i tvil.

– Fisken hadde problemer med å spise, svømme rundt og ble også plaget av andre fisker, forteller Rich til den australske avisen The Herald Sun.

Den 45 minutter lange operasjonen ble gjennomført mens George var i narkose, og for å holde gjellene våte under selve operasjonen, ble vann og bedøvelse fraktet gjennom et rør inn i munnen til gullfisken.

– Det var en ganske stor svulst. Vi måtte skrape den av skallen hans. Når det var gjort vekket vi ham opp i en ren bøtte med vann – han kom gjennom det «svømmende», forteller veterinæren.

Dyrlege Silje Hvarnes påpeker at du må ha meget god kunnskap om aquamedisin for å drive med kirurgi på en fisk.

– Jeg synes det er veldig interessant og spennende at vi har kommet såpass langt innen veterinærmedisin og i teknologien at vi klarer å utføre operasjon på en gullfisk, sier Hvarnes til VG og legger til:

– Det er ikke sånn som skjer på en vanlig smådyrklinikk i Norge.

Dyrlege Rolf-Arne Ølberg i Dyreparken i Kristiansand mener det ikke er uvanlig å operere verdifulle fisker i utlandet, men tror ikke noe lignende ville skjedd i Norge.

– Uten at jeg sitter på fasiten, tror jeg ikke det er vanlig at gullfisker blir operert i Norge. Det er nok mange som ikke tenker over at også fisker kan opereres, men det er fullt mulig, sier dyrlegen til VG.

Orket ikke se George lide

George’ eiere, Ms Orton og Mr Joyce, eier en rekke dyr og har hele 39 gullfisker – hvor de eldste er 18 år gamle.

– Vi elsker å bare sitte ved dammen å se på dem, det er så avslappende, forteller Orton til avisen og sier at hun ikke orket å se George lide.

– De er ikke bare ting i vannet, de er individer.

Ifølge The Herald Sun betalte eierne rundt 200 australske dollar for den 45 minutter lange operasjonen, som tilsvarer nærmere 1 150 norske kroner.

More daily readings.

Go back to the premium homepage.

By Peder B. Helland

I am the creator of Learn Norwegian Naturally. I hope you enjoy the content on this site and I would love to get feedback from you. Feel free to subscribe to my newsletter to receive useful content from Learn Norwegian Naturally directly in your inbox. You can unsubscribe whenever you want.