#28 – Forsker: Dette er mulige terrormål

Les artikkelen her: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/terrorisme/forsker-dette-er-mulige-terrormaal/a/23260368/.

Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.

Myndighetsbygninger og transportknutepunkter er ifølge ekspert de fremste terrormålene i Norge.

Bevæpnet politi er i beredskap over hele landet etter at PST har mottatt konkret informasjon om et nært forestående terrorangrep i Norge.

– Vi mottok nylig informasjon med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekruttert i Syria som kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge, sier PSTs sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag.

På pressekonferansen ba justisminister Anders Anundsen (Frp) alle nordmenn om å lytte til alle eventuelle råd politiet kommer med.

– På generell basis retter terrorister seg gjerne mot myndighetsmål – det kan være alt fra enkeltpersoner til departementer og parlamentsbygninger. I tillegg har man sett at man kan prøve å ramme fly- og transportsektoren. Generelt er offentlige steder med store folkemengder typiske mål, sier terrorforsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby.

Spør Cato Hemmingby om terrortrusselen i Tett på nett fra klokken 13.00!

Han mener dette peker seg ut som terrormål fordi terrorisme handler mye om symbolikk.

– Terror er en form for kommunikasjon, og da er symbolikken i målene ofte av stor betydning.

– Hvor vanskelig er det å sikre de nevnte målene?

– Myndighetsinstitusjoner er gjerne beskyttet i utgangspunktet, og man kan fort heve beredskapen ytterligere. Når det gjelder offentlige knutepunkter i det offentlige rom kan det være både arrangementer eller faste knutepunkter som flyplasser og togstasjoner. Her vil man typisk sette ut væpnet politi.

Lars Akerhaug ga ut boka «Norsk Jihad» om muslimske ekstremister i Norge. Han er enig med Hemmingby om at det er store folkemengder som peker seg ut som attraktive terrormål.

– Tradisjonelt har al Qaida hatt sim mål å ramme så hardt som mulig. Det vil si spektakulære mål som rammer flest mulig sivile og på offentlige steder. Men jeg må presisere at vi ikke vet hvilke grupper det er snakk om her.

Stenger rådhuset
Rådhuset i Oslo er stengt for turister inntil videre i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.

Rådhuset skulle blitt åpnet for turister klokken 9 torsdag morgen, men på grunn av terrortrusselen mot Norge ble det besluttet at det skulle holdes stengt til situasjonen var nærmere avklart.

– Vi foretar en vurdering for øyeblikket. Vi skal ha et møte klokken 13 der vi får inn eksperter som skal gjøre en sikkerhetsvurdering, sier rådhusforvalter Bjørn Risvik til NTB.

Stortinget har satt i verk ekstra sikkerhetstiltak som følge av økt beredskap i politiet.

– Vi har satt i verk ekstra tiltak, uten at jeg kan utdype det. All aktivitet går ellers som normalt på Stortinget, sier pressevakt Anne Marit Bordewick til NTB.

More daily readings.

Go back to the premium homepage.

By Peder B. Helland

I am the creator of Learn Norwegian Naturally. I hope you enjoy the content on this site and I would love to get feedback from you. Feel free to subscribe to my newsletter to receive useful content from Learn Norwegian Naturally directly in your inbox. You can unsubscribe whenever you want.