#75 – 1,8 millioner i tog for et selvstendig Catalonia

Les artikkelen her: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/1-8-millioner-i-tog-for-et-selvstendig-catalonia/a/23294031/.
Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.


Mange katalanere har latt seg inspirere av den kommende folkeavstemningen i Skottland. Under torsdagens massemønstring i Barcelona formet mange av demonstrantene en stor «V» til støtte for folkeavstemningen om selvstendighet for Catalonia, som etter planen skal holdes 9. november.

Ifølge bystyret i Barcelona deltok 1,8 millioner mennesker i demonstrasjonen. Men sentralregjeringen i Madrid hevder på sin side at antall demonstranter var mellom 470.000 og 520.000.

Demonstrantene var kledd i rødt og gult, de katalanske fargene, fylte gatene i Barcelona og krevde at Catalonia må løsrive seg fra Spania.

Danset og sang
Selv om trengselen var stor, foregikk demonstrasjonen fredelig torsdag, som også var Catalonias lokale nasjonaldag. Folk danset og sang, og mange hadde T-skjorter på seg med påskriften «Aras es l’hora» (tiden er inne).

– Vi vil bestemme selv over vår politikk og vår framtid. Vi vant tilbake vår suverenitet (ved å ha fått politisk selvstyre) og ble klar over hvilken styrke vi har, dersom vi mobiliserer, til å forandre ting, sier Carme Forcadell, leder for Catalonias nasjonalforsamling og en av initiativtakerne til torsdagens demonstrasjon.

– Ulovlig folkeavstemning
Catalonia er en velstående region nordøst i Spania og har sitt eget språk og egen kultur. Selvstendighetsbevegelsen har i mange år kjempet for løsrivelse fra Spania, og den økonomiske krisen som har rammet landet de siste årene, har styrket bevegelsen.

Den katalanske regionalforsamlingen har kunngjort at det skal holdes folkeavstemning om selvstendighet 9. november.

Men sentralmyndighetene i Madrid sier avstemningen er ulovlig og ikke kan bli avviklet.

More daily readings.

Go back to the premium homepage.

By Peder B. Helland

I am the creator of Learn Norwegian Naturally. I hope you enjoy the content on this site and I would love to get feedback from you. Feel free to subscribe to my newsletter to receive useful content from Learn Norwegian Naturally directly in your inbox. You can unsubscribe whenever you want.