#70 – Se ulven og bjørnen slåss om mat

Les artikkelen her: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/se-ulven-og-bjoernen-slaass-om-mat/a/23282879/.
Learn Norwegian by listening to a native Norwegian while you’re reading along.

Fra ei lita bu uten våpen, ble Thomas Mørch (28) vitne til at Nordens to farligste rovdyr barket sammen.

Da mørket senket seg i Kuikkajarvi på grensen mellom Russland og Finland torsdag 14. august, sperret Thomas Mørch opp øynene.

Det var dag to av de fem Nesby-mannen skulle tilbringe i de dype skogene øst for Norge. Bare den tynne finérveggen og et par meter skilte den digre bjørnen og naturfotografen.

– Ingen lek
– Det har vært en stor drøm å ta bilde av bjørn. Jeg tok bilder mens den spiste. Men plutselig ser jeg at en ulv smyger seg ut på myra og løper beint på bjørnen. Jeg knipset som en gærning, og tenkte at nå smeller det skikkelig, sier Mørch.

Rovdyrsforsker John Durrus Linnell ved Norsk institutt for naturforskning, er veldig imponert over bildene. Han kan fortelle litt mer om den spesielle situasjonen.

– Dette er ingen lek. Men de kjemper nok ikke til døden for små matbiter. Det har vært dokumentert at ulv dreper bjørn og motsatt. Men det er sjelden, i ekstreme tilfeller og avhenger av hvor sultne de er, sier Linnell.

– Aldri opplevd liknende
Etter at bjørnen hadde jaget ulven igjen i 15-20 meter, roet det seg mellom dem.

– Jeg har aldri opplevd liknende. Det er garantert den største naturopplevelsen jeg har hatt, sier Mørch.

Tross nærheten og den dramatiske kampen, var 28-åringen aldri redd.

– Jeg hadde ikke våpen, men følte meg aldri truet. Det var heller et problem at bjørnen ble mer og mer sky når jeg trykket på utløseren. Så den visste nok at jeg var der.

Linnell mener at situasjonen faktisk ikke er så unik.

– Turistmål
– Det er veldig vakre bilder og fascinerende å se interaksjoner mellom disse to artene – en påminnelse om at natur er mer enn en samling av ulike deler. Det er et komplekst og dynamisk samspill. Men når man har sett på utviklingen på foringsplasser i Finland, så er det faktisk ikke så uvanlig med ulv og bjørn. Det har nærmest utviklet seg til et slags turistmål, sier forskeren.

At en enslig ulv nærmest tar opp kampen mot en diger bjørn er heller ikke så uvanlig.

Bjørnen drar fordel av ulven
– Det ikke er så ofte at en hel ulveflokk jakter sammen. De har et revir som de hevder. Ulven og bjørnen kan ofte treffe hverandre fordi bjørnen har en fordel av å være på samme sted som ulven. For mens ulven jakter mye og bare spiser litt av byttet, så kommer gjerne bjørnen og spiser opp alt i etterkant.

Foringsplasser for ulv og bjørn er ikke lov i Norge. Linnell forteller at Finland har rundt 1500 bjørner og 150-200 ulver. Mens Norge har rundt 150 bjørner og 50 ulver.

Det gjør en liknende situasjon svært lite sannsynlig i norske skoger.

More daily readings.

Go back to the premium homepage.

By Peder B. Helland

I am the creator of Learn Norwegian Naturally. I hope you enjoy the content on this site and I would love to get feedback from you. Feel free to subscribe to my newsletter to receive useful content from Learn Norwegian Naturally directly in your inbox. You can unsubscribe whenever you want.